קוד הנחה מיוחד לקוראי הבלוג בסוף הכתבה
שנים שאני כובש ירקות מסוגים שונים, מחפש את הירקות המתאימים והטריים ביותר, את המתכונים השווים ביותר, ומפתח חיבה יתרה לחמוצים ביתיים איכותיים, ששונים מהותית מחמוצים תעשייתיים הנמכרים בחנויות, והם מגלמים שילוב יוצא דופן בין בריאות ואיכויות טעם משובחות (יוצא דופן כי כמו שכולנו מכירים, פעמים רבות בריאות באוכל איננה ממש ערובה לאיכות קולינרית).
הכבישה הביתית מאפשרת לחיידקים הפרוביוטים להתפתח, ואלו חיידקים מועילים הטובים לבריאותנו ומסייעים בצורות רבות לתפקיד גופנו. ככל שפרוביוטיקה תתפתח טוב יותר בחמוצים שלנו, כך התועלת לגוף תגדל.
קיימות בעיות בתהליך כבישה ביתי בצנצנות ומיכלים מסוגים שונים, כבישה יוצרת גז CO2 שחייב להשתחרר, יש לפתוח את מכסה צנצנת הכבישה כל יממה כדי לשחרר גז, אבל אז נכנס חמצן שהורס את הירקות בתהליך, וכולנו מתמודדים כך או אחרת עם האתגר, אולם האתגר הוא גם מגבלה.
בעת האחרונה נחשפתי לקדירות הכבישה הנקראות פרמנטה Fermenta של חברת ג’מוקה Jammoka, קדירות קרמיות ייעודית לכבישת ירקות בשיטה המסורתית של תסיסה (תהליך אנאירובי ללא חמצן), כמו שכבשו ירקות לפני אלפי שנים במזרח, מקורן של הקדירות הללו באסיה, ובאמצעות קדירות דומות לאלו, הפועלות באותו מבנה ובאותן עקרונות, מכינים במזרח את הקימצ’י המפורסם.
קראתי פידבקים טובים ממשתמשים במוצר ברשתות החברתיות, ואט אט “נכבשתי” ברעיון וחשבתי שלא יכול להיות שאני לא אנסה.
ומה אתם חושבים, הסקרנות הרגה את החתול, לא התאפקתי והזמנתי שתי קדרות שכאלו..
הזמנתי שתי קדירות כבישה בנפח 5 ליטר (יש גם 3 ליטר ו-10 ליטר), והן הגיעו בתוך ימים בליווי חוברת הסבר ומתכונים.
קדירות ה-Fermenta עשויות מחימר ומצופות בגלזורה, נשרפות בתנור בטמפרטורה של 1200 מעלות והתוצר הוא כלי קרמיקה מבהיקים ונאים.
כלי החרס הללו אינם סופחים ריחות, מתנקים בקלות, וכוללים משקולות העשויות מלבני שמוט לדחיסת הירק אל מתחת לגובה המים, מכסה עם שני פתחים המאפשרים לגזים הנוצרים בתהליך להשתחרר, ותעלה עילית שממלאים במים והיא מאפשרת לגזים לצאת, אבל לא מאפשרת לחמצן להכנס. שיטה עתיקה מהמזרח, עובדת מעולה. למעשה, המבנה הייחודי של הקדירות לא מאפשר לחמצן להכנס לתוכן, וכך מבטיח תנאים אידאליים לכבישה.
הקרמיקה ממנה עשויות הקדירות נייטראלית ולא סופגת וסופחת טעמים או מעבירת טעמים לירקות.
.
את הכתבה הזו אני כותב כחודשיים לאחר שהתחלתי להשתמש בקדירות הכבישה הללו, לאחר שאני כבר חוויתי בעצמי איך התהליך עובד בפועל, יתרונות וחסרונות, ומה איכות הירקות הכבושים שמתקבלת מהתהליך.
אחד הדברים הראשונים שלמדתי הוא שכבישה נכונה של ירקות (לא כולל מלפפונים שהנם עדינים) הנה תהליך שכדאי מאד לא להסתפק בו בשבועיים ימים. כבישה טובה תארך בין חמישה לשישה שבועות, ומה שקורה בתהליך הממושך הזה הוא שראשית הפרוביוטיקה מתפתחת היטב ומגיעה לשיא, בונוס אדיר לגוף שלנו, ושנית, התוצאה הקולינרית הנה פצצה של אומאמי בטעמים, הטעמים מקבלים מורכבות ועומק שלא קיימים בכבישה הביתית הקצרה המוכרת לכולנו. בניסיונות שאני ביצעתי חוויתי שידרוג ניכר ומובהק באיכויות הטעם של הירקות הכבושים.
תהליך הכבישה בקדירות הקרמיות פשוט, מכינים את הירקות, שוטפים, פורסים, ומתבלים. מכניסים את הירקות בדחיסה לתוך הקדירה, אם יש חומרי טעם ותיבול (פלפל שאטה, פלפל אנגלי, תבלינים, דפנה, שמיר וכו) יש לשלבם בשכבות הירק. ממלאים את הירק בקדירה על לגובה שלושת רבעי ממנה, אם משתמשים בכרוב, שומרים עלה כרוב חיצוני גדול ומניחים אותו כשכבה עליונה שתמנע מעלי ירק לצוף, מעל זה מניחים את שתי משקולות האבן (שמגיעות כחבילה עם הקדירות), ממלאים בתמיסת מלח (ריכוז 3-4%) עד לגובה 2-3 ס”מ מעל גובה המשקולות. כך למעשה מבטיחים שלאורך כל הדרך הירקות יהיו מתחת לפני הנוזל ולא יבואו במגע עם אוויר. אל דאגה, מפתיע אבל המים שבתוך הקדירות לא מתנדפים לאורך חודש וחצי כבישה.
כעת סוגרים את המכסה, ממלאים מים בתעלה העליונה ומניחים במקום מוצל והרחק מהישג לשונם הצמאה של חתולי וכלבי הבית (החתולה שלי שתתה את המים בתעלה בלילות, ורק לאחר כמה ימים הבנתי מה קרה).
לאחר יום יומיים, תהליך התסיסה הטבעית יחל לפעול ואתם תראו ביעבוע עדין של גז בתעלות המים, זה אומר שהכל בסדר והעסק עובד.
כל יום בודקים את מפלס המים בתעלה ומוסיפים כשצריך. זה מין טמגוצ’י שכזה שצריך לתחזק בו מעט מים בתעלה כל יום, טרחה אפסית.
לאחר 5-6 שבועות, הקסם שבפנים השלים את התהליך ומוכן למאכל.
מעבירים את הירקות לצנצנות, ממלאים ממי הכבישה עד מעל לגובה הירקות בצנצנת, ומאחסנים במקרר, זמן מדף כחצי שנה.
.
ירקות הכבושים בשיטה זו מקבלים חיי מדף ארוכים יותר, טעמם מעודן, עמוק ועשיר ובפירוש משודרג לעומת התוצר בשיטה המוכרת, והבונוס, הפרוביוטיקה כאן חוגגת לטובתנו. אלו הסיבות העיקריות לשקול מעבר לכבישת ירקות בשיטה המסורתית בקדירות הקרמיות.
עד לכתיבת כתבה זו, כבשתי באמצעות הקדירות כרוב לבן, לימונים (שלאחר כבישה נטחנו למחית לימון כבוש), שומר וקולורבי. כל התוצאות מעולות וטובות באופן ניכר מכבישות רגילות בצנצנת ביתית למשכי זמן כבישה קצרים כמקובל.
לא נתקלתי בעובש או בעיות קילקול בתהליך.
שטיפת הקדירות הקרמיות לאחר חודש וחצי כבישה קלה ובאופן מפתיע אין זכר לריחות בכלים לאחר שטיפה פשוטה במים.
והאמת שכל כך התלהבתי שהחלטתי שנכון יהיה מצידי לשתף ולהעלות את קדירות הכבישה הללו לפוסט בבלוג, כדי שתכירו, וגם פניתי ליבואן ג’מוקה והשגתי לכם קוד קופון ייעודי לקוראי הבלוג שיקנה לכם 10% הנחה ברכישת קדירות הכבישה של ג’מוקה.
קוד הקופון שיש להזין כדי לקבל את ההנחה שלנו: hungryparis
לתשומת לבכם שיש בג’מוקה קדירות בנפח 3, 5, 10 ליטר לבחירתכם, בעיני נפח 5 ליטר הוא הגודל הנכון. שימו לב שיש שלושה צבעים לבחירה.
אז נכון, זו אינה רכישה זולה, אבל התוצאה בהחלט מצדיקה את עצמה, כל מי שכובש ירקות יהנה מאד לטעמי מקדירות הכבישה הייעודית בביתו, הקדירת הללו יכולות לשמש אתכם לאורך שנים רבות, ובעזרת קוד ההנחה שלנו, זה מעט יותר נוח בכיס.
לא התיישבתי לכתוב מתכוני כבישת ירקות לכל המתעניינים. יצאתי מנקודת הנחה שמי שיתעניין וירכוש את הקדירות כבר כובש כיום ירקות.
כדאי גם לציין שחוברת הדרכה המלווה את המוצר כוללת גם מספר מתכוני כבישה בסיסיים טובים שישמשו אתכם.
ובכל זאת כמה מילים כי אני יודע שישאלו.
.
ירקות קשים מסוגים שונים אני ממליץ לכבוש בתמיסה בריכוז 3-4% מלח וחומרי טעם ותבלינים לבחירתכם.
אל תשתמשו בשום כי הוא מעכב ובולם את תהליך התסיסה.
לעולם אין להשתמש בחומץ (אפילו לא בכמות קטנה) בתהליך, כי הוא יעצור את תהליך ההתססה ויתחיל תהליך החמצה. (אם רצונכם להחמיץ ירקות, ולא לכבוש אותם, זה כמובן בסדר)
כרוב וירקות שיש בהם רמה גבוהה של נוזלים (לימונים למשל) מומלץ לפרוס, להמליח, לעסות היטב עם המלח ולתת לנוח כשעה, ואז לעסות שוב, התהליך הזה משחרר נוזלים מהירקות, נוזלים שישמשו אותנו לכבישה. כשמדובר בכרוב, יש גם לדפוק על הכרוב בפטיש עץ, בתהליך שמסייע בשחרור הנוזלים. נשתמש בנוזלים שהירקות הפרישו לכבישה, ובמידה וחסר מים להגעה לגובה הרצוי בקדירה, נוסיף תמיסה (מים ומלח) בריכוז 4% מלח עד לגובה הרצוי.
.
אז תהנו מירקות הכבושים שהכנתם, ושיהיה לכם בהצלחה
זה כייף גדול 🙂
2 תגובות
מה ההבדל בין כבישה להחמצה ?
נניח אני רוצה לעשות כרוב חמוץ או מלפפונים במלח.
ברגע שטיפת חומץ נכנסת למרכיבים שלך מסתיימת הכבישה ונהיית החמצה. כבישה זה תהליך פפרוביוטי של חיידקים טובים שמתפתחים בירק, החמצה זה תהליך אחר לחלוטין