רן ורדי על קולינריה צרפתית ומעבר

מלכה | בירת בוטיק גלילית

נסענו לפגוש את מייסדי מבשלת בירת הבוטיק מלכה, ונוכחנו עד כמה חשובה אהבה לדבר כדי להפיק בירה משובחת בעבודת יד. ביקור מרתק ומסחרר תרתי.
בירה מלכה

מלכה | בירת בוטיק גלילית

נסענו לפגוש את מייסדי מבשלת בירת הבוטיק מלכה, ונוכחנו עד כמה חשובה אהבה לדבר כדי להפיק בירה משובחת בעבודת יד. ביקור מרתק ומסחרר תרתי.
בירה מלכה

לפני עשרים וארבע שנים הזדמנה לי נסיעת עבודה לבריסל, ובערב הראשון שלי בעיר הפגיש אותי עמיתי הבלגי עם בירה מקומית בשם Duvel. היתה זו הפעם הראשונה בחיי לטעום בירת אייל בלגית ובכלל הפגישה הראשונה עם ארומות וטעמים שמעולם לא ידעתי שיכולים להמצא בבירה. הבזק ההדלקות שלי היה מיידי והנסיעה הזו הפכה למסע חיפוש ותהייה בו נחשפתי לראשונה לעולם הבירות הבלגי, עולם שונה מאד ממה שהיה מוכר לנו בארץ באותן שנים. הימים היו ימים בהם השוק הישראלי הכיר כמעט ורק בירות שטוחות, קלילות וחסרות טעם מסוג לאגר, מכבי וגולדסטאר היו הבירות אליהם נחשפו תשעים וחמישה אחוז משותי הבירה בארץ, ותגלית הטעם היממה אותי. הפכתי לגרופי של הבירה הבלגית וחיפשתי כל תירוץ בהמשך לנסיעות נוספות לבריסל והיו. בחמש השנים הבאות נסעתי (“נסיעות עבודה”) פעמיים שלוש בשנה לבלגיה, וההיכרות שלי עם עולם בירות האביי והטראפיסט התחזקה והתבססה, רכשתי ספרות מקצועית ולמדתי את התהליכים, ההיסטוריה, הטכנולוגיה וההבדלים, רק מאהבת הדבר. הייתי נוסע לבריסל עם דף ובו רשימה של בירות שטרם טעמתי כדי להתנסות ולא לבזבז זמן יקר על מה שכבר טעמתי בעבר. רק שוו בנפשכם תמהוני נכנס לבר עם רשימה בידו ובודק עם הברמן מה מהרשימה יש במלאי 🙂 

לימים החל יבוא של בירות אייל כולל בלגיות לארץ, והתגלית המופלאה שלי הפכה לנחלת רבים. התחלנו פה בארץ לפתח חושי טעם וריח ודרישות וציפיות, ועם השנים החלו לקום פה בארץ יצרני בוטיק קטנים שהתמסרו לפיתוח וייצור בירות אייל איכותיות בעבודת יד, ואת האמת לומר, אנחנו עושים פה כיום כמה וכמה בירות מעולות בכל קנה מידה.

אחת מבירות הבוטיק הישראליות ששבתה את חיכי כבר שנים היא “בירה מלכה” המיוצרת בגליל המערבי על ידי קומץ משוגעים לדבר שעזבו את תל אביב ואת עיסוקם הקודם על מנת להתמסר לחלום הייצור של משקה איכותי על בסיס מתכון עצמאי וייחודי ללא פשרות. החלטתי לנסוע ולפגוש אותם במבשלה בה מיוצרת הבירה.

בירה מלכה

ברשותכם, נקדים ונאמר כמה מילים על מנת לישר קו ברמת ההבנה הבסיסית ביותר. עולם הבירות נחלק בגדול לשני סוגים (כשמתחתם מתפצלת החלוקה לעוד עשרות תתי סוגים ותת תתי סוגים, אותם לא נפרט כאן): מצד אחד בירות מסוג לאגר המיוצרות בעזרת שמרים מתאימים השוקעים בתהליך התסיסה, תהליך יצור הלאגר מתאפיין בטמפרטורות וזמני בישול ותסיסה אופייניים, והתוצאה היא רוב הבירות הפופולאריות בעולם, בירות קלות לשתיה, עם ארומה חלשה וטעם שטוח וחסר אופי שמתאים לרוב שותי הבירות בכל רחבי העולם. (קרלסברג, הייניקן, באדווייזר, סטלה, גולדסטר, ועוד ועוד).  ומהצד השני בירות מסוג אייל המיוצרות בעזרת שמרים ייחודיים הצפים בתהליך התסיסה, תהליך המתאפיין בזמנים וטמפרטורות משלו, התוצאה היא בירות בעלות אופי מובחן, ארומות וטעמים חזקים יותר מבירות לאגר, ועד לארומות וטעמים עוצמתיים של ממש. מגוון בירות האייל בעולם ענק ומציע לנו מנעד רחב ביותר של טעמים וארומות שונים מאד זה מזה, לונה פארק של ממש לאוהבי בירה. (לף, הוגארדן, גרינברגן, מרדסו, שימיי, לונדון פרייד, גינס, ועוד). שתיית בירת אייל לעומת בירת לאגר דומה לשתיית יין אדום כבד ועוצמתי מסוג קברנה שהתיישן ארוכות בחבית לעומת שתיית יין לבן קליל ועדין. כמובן שזו הכללה בלבד.

נחזור למבשלת מלכה, כאן מייצרים בירות מסוג אייל בלבד.

בירה מלכה

אסף לביא שניהל פאבים בתל אביב החליט לקום ולעשות מעשה, עבודתו הביאה אותו להתאהב בבירה, הוא למד באופן עצמאי לבשל בירה, חרש ספרים, אינטרנט, מתכונים ובילה הרבה בניסוי ותהייה. אסף רקח במשך תקופה בירות מסוגים שונים, ובשלב שחשב שיש לו מוצר ביד כינס חבורה של אנשי מקצוע לטעימה ולקבלת חוות דעת, מסדרה של טעימות פיתח אסף את הבירות העיקריות המהוות עד היום בירות הדגל של המבשלה. בשנת 2006 נולדה הגרסה הראשונה של מבשלת בירה מלכה, בתחילה בוצע הייצור בכמויות קטנות במושב עמקה, בישול בכמויות של 50 ליטר לסדרת ייצור, ולאחר התפתחות עבר הייצור בשנת 2008 למבשלת בוטיק שהוקמה בקיבוץ יחיעם, כאן תפח הייצור לקיבולת של 200 ליטר לסדרת ייצור. כל העבודה בשלב זה היתה ידנית כולל ביקבוק והדבקת תויות על כל בקבוק. המכירה התבצעה על ידי אסף אישית בשוק האיכרים בנמל תל אביב ולמסעדות ספורות בתל אביב בלבד. בהמשך כששוק הבירה נחשף הכיר והעריך את המוצר כייחודי ואיכותי החלו במבשלה למלא חביות. בהמשך חברה המבשלה לחברת הכרם כמפיץ וכמשקיע במבשלה ובעזרת ההשקעה הורחב היקף הייצור לכדי 2000 ליטר לסדרת ייצור. בחמש השנים הבאות מבשלת מלכה גדלה פי 12 בנפחי הייצור והמכירה והופכת לגורם בעל משמעות בשוק בירות הבוטיק המקומי. התפוצה כעת כללה גם רשתות שיווק.

מותג “בירת הנגב” עבר לייצור במבשלת מלכה כמוצר נוסף בייצור, ובשנת 2017 החל תהליך בנייה של מבשלה מודרנית בקיבולת ייצור משופרת בתפן. לקראת סוף 2017 בוצע המעבר לתפן, המפעל בו ביקרתי. מופת של סטריליות כיאה למבשלה שמייצרת בירה לא מפוסטרת. נפח הייצור בתפן כיום 120,000 ליטר בחודש.

בירה מלכה
בירה מלכה

הסיור שלנו במבשלה הובל על ידי יניב כץ, סמנכ”ל התפעול של המבשלה, בהמשך אסף המייסד והמנכ”ל הצטרף, מאלף לשמוע על תהליכי הייצור מאנשים שנושמים ואוהבים את היצירה שלהם, אור מבזיק בעיניים כשהם מסבירים. סוגי הלתת השונים, השרייה שהם עוברים, הפרדות ובישול, כשות למינהו, צינון, שמרים ותסיסה של עד שלושה שבועות במיכלים מיוחדים, ובסוף בסוף מעבר לבקבוקים או חביות, התהליך מקבל אור וחיים כשהוא בא מפיהם, כמו אמא שמדברת על הילדים שלה. כל הבירות המיוצרות במבשלה אינן מסוננות, ופרט אחד חשוב למדתי, מיתוס ההבדל בין נוזל הבירה הנמצא בבקבוקים לבין זה הנמצא בחביות הוא רק מיתוס, בירה זהה. נקודה.

בירה מלכה
בירה מלכה
בירה מלכה
בירה מלכה
בירה מלכה

זה השלב שבו עלינו למעלה, לבר-מסעדה המדהים של המבשלה הנקרא “סלון מלכה”, מפתיע, בר מסעדה נעים ומרווח הממוקם בתוך מבנה המבשלה וצופה מבעד לזכוכית רחבה לעבר אולם הייצור עמוס מיכלי התסיסה של המבשלה, לוקיישן מדהים ואווירה מושלמת לאכול צהריים או לבלות ערב של בירה בנוף שכזה.

את פנינו קיבלה סדרת טעימות של הבירות המיוצרות במבשלה, עם הסבר מפורט מפי אסף אודות הסיפור והייחוד של כל אחת ואחת מהן. את הטעימות ליווינו בסדרת חמוצים ביתיים מכמה וכמה סוגי ירקות לא שגרתיים ובהמשך בארוחת נקניקיות ביתיות איכותיות עם חרדל טוב, תפוחי אדמה וכרוב כבוש.

בירה מלכה
בירה מלכה
בירה מלכה
בירה מלכה

בהירה: בלונד אייל – בירת בהירה 6.5%, בהשראת הבלגיות הקיציות, מיוצרת עם קליפות תפוז וזרעי כוסברה, טעם פירותי, בירה מדהימה לשתייה בימי קייץ חמים וכשאנחנו צמאים. זו גם הבירה הנמכרת ביותר של המבשלה.

אדמונית: פייל אייל – בירה בצבע ענברי, 5.5%, בסגנון פייל אייל בריטי, קרמלית ואדמתית, טעמי שעורה, שימוש בלתת קלוי יותר ובזרעי כוסברה וכמות גדולה יחסית של כשות. זו הבירה האהובה עלי מכל המגוון המיוצר במבשלה.

כהה: סטאוט יבש – בירה בסגנון סטאוט אירי, 6%, טעמי לתת שרוף ושעורה קלויה, טעמי קפה וקקאו, רכה וקרמית, בעלת פרופיל טעם ייחודי. זו הבירה המעוטרת ברוב הפרסים שקיבלה המבשלה, פחות נפוצה בקרב צרכנים.

חיטה: בירת חיטה בגוון זהוב מעונן, מקבלת תוספת כשות בשלב התסיסה, 5%, ייחודית כבירת חיטה, חמצמצה, מרירות נמוכה, בעלת גוון ארומה פרחוני.

הינדי: בירת IPA –  בירה בסגנון IPA בצבע נחושת וטעם קרמלי עדין, 6.2%, מרירות מעודנת למרות תוספת כשות בשלב התסיסה. טעם סיום ארוך.

בירה מלכה
בירה מלכה
בירה מלכה

למיטב הכרתי ולטעמי האישי מבשלת הבוטיק מלכה מייצרת ליין בירות מהמשובחות שמיוצרת בישראל כיום, למעשה הערכתי המוקדמת את הבירות שלהם היא שהובילה אותי לבחור לבקר דווקא פה. דומני שמהמגוון הזה כל אחד ואחת ימצאו את המועדפת שלהם, כייף גדול לשבת כך מול נוף המבשלה ולטעום את כל הרפרטואר, חוויה מיוחדת במינה. 

ממליץ בחום גם לכם לטעום מהמגוון האיכותי והייחודי של מבשלת מלכה, בברים, במסעדות וברשתות השיווק, ממליץ עוד יותר מכך לכל מי שמזדמן לסביבה לבקר בבר-מסעדה “סלון מלכה” ולהינות מתצפית על המבשלה בעבודה תוך כדי זלילת נקניקיות איכות וגמיעת בירה מעולה כאוות נפשכם. זו ההזדמנות שלכם גם ליהנות ממוצר ייחודי ואיכותי בנוף של מוצרים תעשייתיים וגם לתרום את חלקכם להשרדות של המשוגעים הארטיזניים שמובילים את האיכות בתרבות הקולינרית שלנו.

תודה לאנשי מבשלת מלכה על הסיור המקצועי והאירוח, חשוב לציין שהיוזמה לביקור היתה שלי, ואני אמשיך לממש את ההזדמנות הקטנטנה שלי לקדם ולו במשהו יצרני בוטיק ארטיזניים ואיכותיים שנאבקים על הזכות להביא את הייחוד שלהם לנוף הקולינרי שלנו, זה הנשלט על ידי התעשייה והמונופולים, אני גאה בעשייה הזו ובמדור הזה כחלק מבלוגוכל.

מבשלת בירה מלכה, אזור התעשיה תפן (בווייז: בירה מלכה תפן)

http://www.malkabeer.co.il/

בירה מלכה
בירה מלכה
בירה מלכה
בירה מלכה
בירה מלכה
בירה מלכה

2 תגובות

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

הצטרפו לרשימת הדיוור של הבלוג, וקבלו כתבות חדשות לתיבת המייל שלכם

אולי תאהבו גם...

דילוג לתוכן